Alergia na gluten – jak ją rozpoznać?
Alergia na gluten to wchodzi w skład grupy chorób należących do nietolerancji pokarmowej. Wiele osób z ogólną alergią pokarmową ma uczulenie na gluten. Jest to od 10 do 20 procent pacjentów zgłaszających się do lekarza.
Rozpoznanie jej wymaga przedstawienia typowych objaw. Zmieniają się w zależności od wieku. Mogą, ale nie muszą występować zaraz po zjedzeniu danego pokarmu.
W przypadku dzieci najczęściej dochodzi do atopowego zapalenia skóry. Można spotkać się także z objawami, które pochodzą ze strony układu oddechowego i pokarmowego. Bardzo często dzieci wyrastają z alergii na gluten.
Zupełnie inaczej reagują osoby dorosłe. Tutaj mamy do czynienia z pokrzywkami, biegunkami, wymiotami, skurczami oskrzeli, wodnistym katarem, a także wstrząsami anafilaktycznymi. Dorośli chorują zazwyczaj przez okres liczony w latach. Do wywołania reakcji alergicznych potrzebne są duże dawki glutenu.
W celu eliminacji tego typu alergii niezbędne jest wprowadzenie diety bezglutenowej – w pierwszej kolejności eliminujemy pieczywo z diety. Można zastąpić je np. waflami ryżowymi. Ogólniej, definitywnie zabronione są produkty, które zawierają pszenicę, jęczmień, żyto, owies, orkisz. Nie można spożywać produktów z ich dodatkiem. Dodatkowo bardzo ważne jest dokładne czytanie etykietek na produktach, które chce się kupić. Wiele z nich zawiera ukryty gluten. Przykładem mogą być wędliny, ryby w puszkach, wszelkiego rodzaju dania gotowe, zup w proszku, sosy i wyroby garmażeryjne.
There are 2 comments
Od maja mam duży problem z alergią. Praktycznie od wyjścia z domu zaczynam mieć katar i poty, ogólnie masakra. Alertecki i inne nie pomagają.
Alergia poważna sprawa, warto się przebadać – sprawdzisz tu testy w białymstoku