Ciekawostki

Współczesne badania dowiodły, iż bezpośrednią przyczynę procesów degeneracji stanowi tzw. stres oksydacyjny, będący źródłem wielu chorób takich jak : nowotwory alergie, cukrzyca, osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów, artretyzm, stwardnienie rozsiane, zapalenie jelit, wrzody żołądka, jelit i wątroby, neurodermitis, chroniczne stany zapalne czy skłonność do przeziębień oraz przedwczesnego starzenia czy mian genetycznych.

Molekularne zagrożenia

Biologiczne sekrety starzenia się leżą ukryte głęboko na poziomie molekularnym każdej komórki. W jej centrach energetycznych, nazywanych mitochondriami, niezbędny człowiekowi do życia tlen, zostaje zamieniony w energię potrzebną komórce do działania. Podobnie jak przy spalaniu drewna, ubocznym produktem jest szczypiący dym, tak podczas tej przemiany, poza ciepłem, generowane są tzw. wolne rodniki – uznawane za molekularnych terrorystów którzy poszukując swojej pary ( w organizmie elektrony krążą parami), kradną brakujący elektrom z najbliższej komórki. Miejscem ataku staje się warstwa ochronna komórki, chromosomy i geny. Szczególnie podatne na utlenianie są cząstkami tłuszczu, które w dużej ilości znajdują się w strukturze błon komórkowych oraz wolno krążą we krwi. Proces utleniania powoduje, że tłuszcz jełczeje, podobnie jak pozostawione w ciepłym pokoju masło.

Uszkodzeniu ulegają również białka. Okazuje się, że 1/3 białek występujących w komórce może zamienić się pod wpływem wolnych rodników w bezkształtną masę. Uszkodzone geny hamują prawidłowy podział komórki i mogą zmienić ją w komórkę nowotworową. Komórka choruje gry ilość uszkodzeń osiąga tzw. stan krytyczny, od którego nie ma już odwrotu.

Proces rozpadu komórki nosi nazwę stresu oksydacyjnego. Jego efektem jest „rozpad” naszego organizmu w sensie dosłownym. Wolne rodniki są przyczyną wszystkiego, co wiąże się ze straszeniem – chorób zwyrodnieniowych, zapalenia stawów, zaćmy, cukrzycy. Wolne rodniki mogą nawet zaatakować mózg i ośrodkowy układ nerwowy, wywołując zespól Downa, SM czy chorobę Alzheimera. Te reaktywne substancje utleniające mają także swój udział w powstawaniu chorób serca oraz wszystkich rodzajów nowotworów złośliwych. Powodują one również osłabienie układu odpornościowego. Starzenie się można określić jako proces, w którym dochodzi do powolnego, lecz stałego zmniejszania się liczby zdrowych komórek. Choroby, które zdaniem lekarzy nieodłącznie związane są ze starzeniem, tak naprawdę nie zależą od upływającego czasu, ale od zmian w komórce wywołanych przez wolne rodniki. Starzenie się ma związek z upływającym czasem jedynie poprzez temp, w jakim stres oksydacyjny zabiera żniwo w naszym organizmie . Starzejesz się nie z każdym upływającym dniem ale z każdą zniszczoną komórka!

Wpływ zanieczyszczonego środowiska

Pestycydy, promieniowanie elektromagnetyczne, spaliny, smog, leki chemiczne oraz substancje z przetworzonej żywności, przedostające się do organizmu konserwatywnym polepszacze oraz „metale śmierci” (ołów, kadm, beryl) porażają system odpornościowy, tworząc dogodne warunki dla nowotworów i chorób metabolicznych, generując dodatkowe wolne rodniki.

Organizm nasz pochłania metale ciężkie z wodą, powietrzem, pokarmem. Związki rtęci uwalniane są także z tak niegdyś popularnych plomb amalgamatowych. Stanowią one groźne źródło, które przez lata zatruwa ludzki organizm. Nawet jeśli zostały one usunięte ( wielu pacjentów wymienia plomby na porcelanowe), pozostawił w organizmie „pokłady” rtęci stanowiące ogromne zagrożenie dla zdrowia.

Pomocnicy w utrzymaniu zdrowia i wigoru

Na szczęście natura wyposażyła każdego z nas w system skutecznej obrony przez wolnymi rodnikami – są nim substancje zwane antyoksydantami. Organizm wykorzystuje w tym celu antyoksydanty z witamin, minerałów i substancji zawartych w żywności i roślinach leczniczych, by zwalczać zespól zjawisk „korozja-rozpad”, będący efektem utleniania. Niestety dziś ilość antyoksydantów pochodzących z żywności nie wystarcza, by powstrzymać tykanie biologicznego zegar. Aktywnymi sprzymierzeńcami w walce o jakość naszego życia są suplementy diety. Dzięki nim nie musisz bezczynnie obserwować, jak postępuje powolny rozpad twego ciała i umysłu w efekcie starzenia się oraz chorób.

Wyjałowiona gleba i stosowanie nawozów sztucznych spowodowały zaburzenie i pożywienie w naturalne antyoksydanty. Dlatego też tak istotne jest nie tylko właściwe odżywianie, ale także przyjmowanie sprawdzonych suplementów żywieniowych o działaniu redukującym tzw. stres oksydacyjny. Tylko w ten sposób możemy przyspieszyć leczenie wielu chorób (nawet tzw. nieuleczalnych), ochronić się przed groźnymi schodzeniami oraz realnie spowolnić proces przedwczesnego starzenia się organizmu. Systematyczne przyjmowanie preparatów redukujących stres oksydacyjny to swoiste „ odmładzanie od środka”. Daje to efekty nieporównywalne silniejsze nic najlepszy maski czy kremy przeciwzmarszczkowe, gdyż odmładzana jest nie tylko skóra twarz, ale cały organizm.

Warto wiedzieć, że:

pieczarki nie zawierają zdradliwego cholesterolu

grzyby, w przeciwieństwie do warzyw, zawierają prowitaminę D, tak ważną dla gospodarki wapniem i fosforem

posiłek z pieczarek zaspokaja jedyną trzecią dziennego zapotrzebowania organizmu na miedź

zastąpienie tradycyjnego kotleta daniem z pieczarek to świetna droga do pozbycia się zbędnych kilogramów

osoby z kłopotami gastrycznymi mogą źle tolerować grzyby; wtedy lepiej zrezygnować z częstego jedzenia pieczarek lub przyrządzać je w nowoczesny, lekkostrawny sposób

jeśli całodzienne menu skomponujemy tak, by obecne w nim było pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, warzywa strączkowe oraz pieczarki będziemy pewni, że dostarczyliśmy organizmowi właściwą ilość żelaza

amerykańskie towarzystwa lekarskie donoszą o pozytywnym wpływie jedzenia pieczarek w profilaktyce raka piersi i prostaty – najgroźniejszych zabójców naszych czasów

Dobre wieści dla wegetarian! Wiemy już, że pieczarki zawierają względnie dużo dobrze przyswajalnego białka, sporo błonnika, a także cenne witaminy i mikroelementy. Zależnie od praktykowanej formy wegetarianizmu dopuszczamy w naszych posiłkach te lub inne produkty. Ale nawet weganie jedzą grzyby!

Dla wszystkich osób, które pragną ograniczyć jedzenie mięsa, pieczarki – obok innych grzybów – jest dobrym, uzupełniającym produktem. Co więcej, świetnie urozmaica nasze menu a danie z grzybów – swoją konsystencją i smakiem – może przypominać potrawę mięsną (to argument dla tych , którzy wciąż przyzwyczajeni są do smaków i aromatów tradycyjnej kuchni). Jak dobrze wiadomo, wegetarianie muszą szczególnie troszczyć się o ilość dostarczanego organizmowi żelaza, a także witaminy D. To dodatkowy argumenty przemawiający za częstym sięganiem po pieczarkę. Pieczarkę dobrą dla wszystkich – jaroszy i osób jedzących mięso. Pamiętając o wegetariańskich czytelnikach, zaopatrzyliśmy odpowiednie pieczarkowe przepisy w adnotację:„wege”.