Czym są zaburzenia trawienne?
Zaburzenia trawienne to kolejna choroba cywilizacyjne naszych czasów. Niezdrowe jedzenie, nieregularne, w pośpiechu i obficie. Wszystko to doprowadza do powstawiania dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zaburzenia trawienne dzieli się na zaburzenia trawienia węglowodanów, tłuszczy i białek. W przypadku węglowodanów najczęściej dochodzi do nietolerancji laktozy. Przyczyną takiego faktu jest brak lub niedobór enzymu trzustkowego – laktazy. Jej zadaniem jest rozkładanie laktozy do cukrów prostych.
Tłuszcze to przede wszystkim niedobór lub brak enzymów trzustkowych, które są odpowiedzialne za trawienie tłuszczy. W rezultacie dochodzi do ograniczonego ich wchłaniania. Do typowych objawów zalicza się biegunki tzw. stole tłuszczowe.
Zaburzenie trawienia białek powstaje z reguły na mocy genetycznych nieprawidłowości. Konsekwencją jest nieprawidłowa synteza enzymów. Może to prowadzić do braku enzymów trawiących białko.
Najczęściej dochodzi do rożnych nieprawidłowości związanych z trawieniem przez choroby trzustki, ponieważ to ona jest gruczołem wydzielniczym i wytwarza m.in. glukagon oraz insulinę. Do jej chorób zalicza się przewlekłe zapalenie i m.in. kamice. Od razu należy podkreślić, że niektóre zaburzenia trawienia mają podłoże psychicznę – depresja, niepokój. Wszystko to może powodować niechciane procesy.
Jeśli odczuwasz u siebie zaburzenia trawienne powinieneś przede wszystkim udać się lekarza pierwszego kontaktu. Warto zaobserwować po spożyciu jakich produktów występują niechciane objawy ze strony układu pokarmowego.
There are 0 comments