Grzyby lecznicze
Maitake
sty 9, 2023
0


Legenda głosi, że kolekcjonerzy w Japonii tańczyli radosne tańce, gdy znaleźli maitake. Ze względu na swoje właściwości lecznicze grzyb uważano za bardzo cenny, a ponieważ jego uprawa rozpoczęła się dopiero w latach 80., do tego czasu ludzie musieli polegać tylko na szczęściu kolekcjonera w lasach. Siła przeciwutleniająca polisacharydów zawartych w maitake jest niezwykła. Maitake jest używany nie tylko dla zdrowia człowieka, ale także jako aromatyczny dodatek do szerokiej gamy potraw. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych grzybów jadalnych.

Wzmocnienie układu odpornościowego
Maitake zawiera beta-glukan grifolan, który może zwiększać aktywność makrofagów i tym samym powodować ukierunkowaną aktywację układu odpornościowego. Ostatnie odkrycia wskazują na właściwości przeciwwirusowe tego grzyba leczniczego, między innymi w zapaleniu wątroby.

Profilaktyka i leczenie wspomagające raka piersi, płuc, wątroby, trzustki i prostaty
Różne składniki Maitake odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom. W badaniach Maitake wykazuje hamujący wpływ na produkcję i reprodukcję komórek nowotworowych in vitro i in vivo. Co więcej, analizy pokazują, że Maitake zwiększa aktywność komórek immunokompetentnych podczas konwencjonalnej medycznej terapii nowotworów.

Działanie przeciwcukrzycowe
Testy wykazały, że glikoproteina specyficzna dla Maitake może zwiększać tolerancję glukozy bez wpływu na wydzielanie insuliny. Udokumentowano również działanie obniżające poziom cukru we krwi. Maitake może być również dobrze stosowany jako środek zapobiegawczy, jeśli istnieje ryzyko cukrzycy.

Wsparcie układu kostnego w osteoporozie
Maitake zawiera prekursor witaminy D, ergosterol, a tym samym stanowi ważny warunek wstępny dla włączenia wapnia z pożywienia do kości. Ten grzyb leczniczy może być również stosowany zapobiegawczo dla zdrowia kości.

Regulacja wagi i ciśnienia krwi
Wpływając na układ renina-angiotensyna, Maitake może być stosowany do obniżania wysokich wartości ciśnienia krwi. Co więcej, grzyb może ograniczać odkładanie się tłuszczu w tkankach, a tym samym wspomagać odchudzanie.

Informacje na tej stronie mają charakter ogólny. Nie stanowi żadnej porady dla indywidualnych przypadków dotyczących stosowania poszczególnych grzybów leczniczych i nie może również zastąpić takiej porady. Należy zawsze omawiać spożycie grzybów leczniczych w celach profilaktycznych lub terapeutycznych z lekarzem prowadzącym lub lekarzem medycyny alternatywnej.

About author

Grzybek

Podobne artykuły

/ Możesz sprawdzić także

shiitake

Shiitake

Shiitake był wspominany w tekstach tradycyjnej me...

Czytaj Dalej
polyporus

Polyporus umbellatus

Jako tradycyjny antybiotyk Polyporus umbellatus je...

Czytaj Dalej
pleurotus

Pleurotus ostreatus

Jest to najważniejszy grzyb jadalny na świecie, ...

Czytaj Dalej

There are 0 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge