Cholesterol jako cichy zabójca, nie lekceważ go!
Cholesterol jest substancją tłustą i woskowatą, która wytwarzana jest w większości w wątrobie, a dodatkowo pochodzi z pożywienia, które jemy. W tytule nie bez podstaw zostało użyte stwierdzenie „cichy zabójca”, ponieważ to on jest głównym sprawcą m.in. miażdżycy. Mimo wszystko cholesterol jest potrzebny organizmowi. Służy do budowy błon komórkowych i syntezy hormonów płciowych, a także kwasów żółciowych. Szkodliwy jest jego nadmiar.
Zagrożenie podwyższonego cholesterolu rośnie w kilku kluczowych przypadkach. Pierwszą jest otyłość, a najgroźniejsza odmianą jest otyłość brzuszna. Kolejna to niewłaściwa dieta, która po części łączy się z wyżej wymienioną otyłością. Chodzi tutaj najbardziej o jedzenie wszelkiego rodzaju fast foodów, słodyczy i czerwonego mięsa. Kolejne dwa czynniki, na które możemy praktycznie nie mieć wpływu, to wiek i geny.
Naturalne środki obniżające cholesterol
Cordyceps (2 x 2 kapsułki ekstraktu) wykazał w badaniach klinicznych znaczny wpływ na regulowanie poziomu lipidów we krwi. Zaobserwowano polepszenie metabolizmu wątroby, zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL i zwiększenie ilości cholesterolu HDL.
Maitake (2 x 2 kapsułki ekstraktu) podczas długofalowych prac badawczych powodował obniżenie całkowitego cholesterolu i trójglicerydów oraz przeciwdziałał stłuszczeniu wątroby.
Badania grzyba Polyporus (1 x 2 tabletki z proszkiem) i Auricularia (1 x 2 tabletki z proszkiem) wykazały, iż znacznie redukuje on skutki powstawania złogów w naczyniach na tle arteriosklerotycznym. Udowodniono, że powoduje lepsze ukrwienie w szczególności tych już uszkodzonych lub zwężonych naczyń krwionośnych.
There are 0 comments